Cikkek

Településfejlesztés és HR Menedzsment mesteri programok

A szociológia,HR és antropológia  szakos diákoknak szánt – de bármilyen társadalom- és humántudományi  szak végzőseinek is nyitott, és  más egyetemek végzőseinek is ajánlott - mesteri programok célja elmélyíteni azt a tudást, amit már alapképzésben megszerezett a diák, nyitni a tudományos kutatás felé, illetve számos szaktudás konkrét tevékenységekben való alkalmazását is célozzák.

Az egyetemen a különböző mesteri programokra a beiratkozást júliusban, a pótfelvételit szeptember első felében szervezik, illetve szeptember közepén lesznek a különböző felvételi vizsgák. A konkrét időpontokat hamarosan ezen az oldalon lehet megtudni.

Egy diák bármilyen szakot végzett, beirakozhat egy másik szak mesterijére is. A mesterizés jó lehetőség arra, hogy valaki árnyaltabbá, teljesebbé tegye tanulmányait azáltal, hogy az alapképzéséhez képest egy többé-kevésbé rokon szakon tanul tovább.

A mesterin is kredit-rendszer működik, a szabályok hasonlóak az alapképzés szabályaihoz. Kisebb a heti óraszám, több az egyéni tanulásra szánt idő. A legtöbb mesteri programon a negyedik szemesztert az egyéni és tutoriális tevénkenységekre tartják fenn. Ösztöndíj, bentlakás és egyéb juttatások tekintetében a mesteris hallgatóknak azonos jogai vannak az alapképzésbeli diákokéval.

A mesteri (MA) prpgramokra EU-s (nem román) állampolgárok is beiratkozhatnak tandíjmentes helyekre is.

A külföldön, bármely EU-s tagországban  bármilyen társadalomtudományi jellegű szakon alapszinten (BA) végzettek a BBTE mesteri (MA) programjain is továbbtanulhatnak, ugyancsak tandíjmentes helyeken. Ebben az esetben a két éves képzésből kérésre max. egy évet Budapesten tanulhatnak részképzés formában a Corvinus Egyetemen vagy az ELTE-n.

Külföldiek számára a felvételi beiratkozás első fázisa a hazai beiratkozási határidő előtt egy hónappal kezdődik, az ún. elő-íratkozás lényege, hogy a külföldön szerzett érettségi és egyetemi oklevél másolatát lefordítva románra el kell ismertetni a bukaresti Oktatási Minisztériumban. Ezt az elismertetési eljárást az egyetem (BBTE) lebonyolítja, a felvételiző csupán diplomáinak és személyi igazolványának hiteles másolatait kell leadnia egy eljárási és hitelesítési díjal együtt (Kb.6000+3800 Forint, vagy 80+55 lej). Előzetes egyeztetés esetén a szükséges íratok Budapesten is leadhatók az egyetem megbízottjának. Kapcsolat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

FELVÉTELI TUDNIVALÓK 2017

Az felvételi keretében a mesteri programokon meghirdetett helyek száma:

Helyek száma * Államilag támogatott helyek**   Fizetéses helyek
       
       

Településfejlesztésben alkalmazott szociológia

7   30
HR menedzsment és szervezetek  szociológiája 10   30

 

*Ha nem telnek be mindkét programon a tandíjmentes helyek, a két mesteri program közül az indul, amelyikre többen jelentkeznek első opcióként. Aki második opcióként a másik porgramot is bejelölte, ugyanolyan eséllyel kerül be tandíjmentes helyre, mint azok, akok első opcióként az induló mesteri programot választották.

**Helyek száma nem végleges


Mesteri felvételi/beiratkozási időpontok (2014 márciusában lesznek véglegesek)

    IDŐPONTOK
Beiratkozás   július 14-19
Jelentkezések értékelése   július 19-20
Eredményhirdetés   július 21
A hely visszaigazolása / Confirmarea locului obținut (telefonon vagy személyesen), tandíjasoknak az első részlet kifizetése   július 21-25

Akik lemaradnak a nyári iratkozásról, és még maradnak üres helyek:  a pótfelvételi íratkozás  szeptember 5-9. között lesz.

 

A MESTERI FELVÉTELIHEZ SZÜKSÉGES IRATOK

 

A felvételi dosszié (dosar plic) az alábbi iratokat kell tartalmazza:

Szakmai önéletrajz / Curriculum Vitae

Érettségi diploma / Diploma de bacalareat (în original pentru loc bugetat sau copie xerox legalizată pentru loc cu taxă);

Egyetemi diploma (a 2012-ben végzetteknek igazolás) / Diploma de licenţă (sau adeverinţă de licenţă pentru absolvenţii din 2012) şi foaia matricolă (în original pentru loc bugetat sau copie xerox legalizată pentru loc cu taxă);

Nyelvvizsga bizonylatCertificat de competenţă lingvistică – fénymásolat

Születési bizonyítvány, közjegyzőnél hitelesitett másolat /Certificatul de naştere (hitelesített másolat);

Személyi igazolvány / Carte de identitate – fénymásolat

Orvosi igazolás családi orvostól / Adeverinţă medicală tip (în original); cu menţiunea: apt pentru facultate

2 fénykép / Două fotografii color tip Buletin de identitate;

Kutatási terv (vagy a szakdolgozat 5-10 oldalas összefoglalója) / Proiectul de cercetare sau sinteza lucrării de licenţă, sub formă tipărită şi în format electronic (max. 10 pagini).

Felvételi díj kifizetéséről számla (földszinten befizethető) / Chitanţa cu taxa de admitere : 130 RON

 

A kolozsvári közgazdász hallgatókból alkotott csapat, kanadai, magyar és szlovén egyetemek csapataival versenyezve, megnyerte a verseny első fordulóját, majd szoros versenyben maradt alul a későbbi győztes kanadai csapattal szemben a...
Read more...
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2018. szeptember 20. és 23. között egyetemi nyílt napokat szervez az erdélyi magyar középiskolások részére Középiskolások hosszú hétvégéje a BBTE-n...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép