Cikkek

Településfejlesztés és HR Menedzsment mesteri programok

A szociológia,HR és antropológia  szakos diákoknak szánt – de bármilyen társadalom- és humántudományi  szak végzőseinek is nyitott, és  más egyetemek végzőseinek is ajánlott - mesteri programok célja elmélyíteni azt a tudást, amit már alapképzésben megszerezett a diák, nyitni a tudományos kutatás felé, illetve számos szaktudás konkrét tevékenységekben való alkalmazását is célozzák.

Az egyetemen a különböző mesteri programokra a beiratkozást júliusban, a pótfelvételit szeptember első felében szervezik, illetve szeptember közepén lesznek a különböző felvételi vizsgák. A konkrét időpontokat hamarosan ezen az oldalon lehet megtudni.

Egy diák bármilyen szakot végzett, beirakozhat egy másik szak mesterijére is. A mesterizés jó lehetőség arra, hogy valaki árnyaltabbá, teljesebbé tegye tanulmányait azáltal, hogy az alapképzéséhez képest egy többé-kevésbé rokon szakon tanul tovább.

A mesterin is kredit-rendszer működik, a szabályok hasonlóak az alapképzés szabályaihoz. Kisebb a heti óraszám, több az egyéni tanulásra szánt idő. A legtöbb mesteri programon a negyedik szemesztert az egyéni és tutoriális tevénkenységekre tartják fenn. Ösztöndíj, bentlakás és egyéb juttatások tekintetében a mesteris hallgatóknak azonos jogai vannak az alapképzésbeli diákokéval.

A mesteri (MA) prpgramokra EU-s (nem román) állampolgárok is beiratkozhatnak tandíjmentes helyekre is.

A külföldön, bármely EU-s tagországban  bármilyen társadalomtudományi jellegű szakon alapszinten (BA) végzettek a BBTE mesteri (MA) programjain is továbbtanulhatnak, ugyancsak tandíjmentes helyeken. Ebben az esetben a két éves képzésből kérésre max. egy évet Budapesten tanulhatnak részképzés formában a Corvinus Egyetemen vagy az ELTE-n.

Külföldiek számára a felvételi beiratkozás első fázisa a hazai beiratkozási határidő előtt egy hónappal kezdődik, az ún. elő-íratkozás lényege, hogy a külföldön szerzett érettségi és egyetemi oklevél másolatát lefordítva románra el kell ismertetni a bukaresti Oktatási Minisztériumban. Ezt az elismertetési eljárást az egyetem (BBTE) lebonyolítja, a felvételiző csupán diplomáinak és személyi igazolványának hiteles másolatait kell leadnia egy eljárási és hitelesítési díjal együtt (Kb.6000+3800 Forint, vagy 80+55 lej). Előzetes egyeztetés esetén a szükséges íratok Budapesten is leadhatók az egyetem megbízottjának. Kapcsolat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

FELVÉTELI TUDNIVALÓK 2017

Az felvételi keretében a mesteri programokon meghirdetett helyek száma:

Helyek száma * Államilag támogatott helyek**   Fizetéses helyek
       
       

Településfejlesztésben alkalmazott szociológia

7   30
HR menedzsment és szervezetek  szociológiája 10   30

 

*Ha nem telnek be mindkét programon a tandíjmentes helyek, a két mesteri program közül az indul, amelyikre többen jelentkeznek első opcióként. Aki második opcióként a másik porgramot is bejelölte, ugyanolyan eséllyel kerül be tandíjmentes helyre, mint azok, akok első opcióként az induló mesteri programot választották.

**Helyek száma nem végleges


Mesteri felvételi/beiratkozási időpontok (2014 márciusában lesznek véglegesek)

    IDŐPONTOK
Beiratkozás   július 14-19
Jelentkezések értékelése   július 19-20
Eredményhirdetés   július 21
A hely visszaigazolása / Confirmarea locului obținut (telefonon vagy személyesen), tandíjasoknak az első részlet kifizetése   július 21-25

Akik lemaradnak a nyári iratkozásról, és még maradnak üres helyek:  a pótfelvételi íratkozás  szeptember 5-9. között lesz.

 

A MESTERI FELVÉTELIHEZ SZÜKSÉGES IRATOK

 

A felvételi dosszié (dosar plic) az alábbi iratokat kell tartalmazza:

Szakmai önéletrajz / Curriculum Vitae

Érettségi diploma / Diploma de bacalareat (în original pentru loc bugetat sau copie xerox legalizată pentru loc cu taxă);

Egyetemi diploma (a 2012-ben végzetteknek igazolás) / Diploma de licenţă (sau adeverinţă de licenţă pentru absolvenţii din 2012) şi foaia matricolă (în original pentru loc bugetat sau copie xerox legalizată pentru loc cu taxă);

Nyelvvizsga bizonylatCertificat de competenţă lingvistică – fénymásolat

Születési bizonyítvány, közjegyzőnél hitelesitett másolat /Certificatul de naştere (hitelesített másolat);

Személyi igazolvány / Carte de identitate – fénymásolat

Orvosi igazolás családi orvostól / Adeverinţă medicală tip (în original); cu menţiunea: apt pentru facultate

2 fénykép / Două fotografii color tip Buletin de identitate;

Kutatási terv (vagy a szakdolgozat 5-10 oldalas összefoglalója) / Proiectul de cercetare sau sinteza lucrării de licenţă, sub formă tipărită şi în format electronic (max. 10 pagini).

Felvételi díj kifizetéséről számla (földszinten befizethető) / Chitanţa cu taxa de admitere : 130 RON

 

2017. április 22-én került sor a Harvard Egyetemen szervezett nemzetközi esettanulmány verseny, a Harvard International Consulting Competition döntő fordulójára, melyen a selejtező forduló eredményei alapján a továbbjutó 24 egyetemi csapat...
Read more...
2017. március 23–április 22. között zajlott az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, ahol az egész Kárpát-medencéből, magyarul tanuló egyetemi hallgatók mutathatták be tudományos munkáikat szakértő elbírálók előtt. Magyarország különböző városaiban megszervezett...
Read more...
Huszadik alkalommal kerül megrendezésre 2017. május 18–21. között Kolozsváron az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK), amelyet az idén 40 szekcióban hirdetnek meg a szervezők.
Read more...
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézettel közösen 2017. március 10-én szervezte meg a BBTE Interdiszciplináris Tehetségfórumot. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépületében lezajlott konferencia szervező partnere a Kolozsvári Magyar Diákszövetség...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép